Anonim Şirketlerde Esas Sermaye Arttırım İşlemleri Nasıl Yapılır?
Esas sermaye artırımı , ortaklık ana sözleşmesinde yer alan esas sermaye miktarının, kanunda öngörülen usul izlenerek yükseltilmesidir.
Yönetim kurulu yeni pay alma hakkının kullanılabilmesinin esaslarını bir karar ile belirler ve bu kararda pay sahiplerine en az onbeş gün süre verir. Sermaye artırımının tescilinden önce, yönetim kurulunun yeni pay alma hakkının kullanılması esaslarının belirlenmesine ilişkin bu karar tescil ve ilan edilmelidir.
Sermaye arttırımı 2 şekilde olabilmektedir. Sermaye taahhüdü yoluyla arttırım veya iç kaynaklardan sermaye arttırımı şeklindedir.
Esas sermaye arttırım işlemlerinde bakanlık temsilcisi bulunması zorunluluğu vardır. Bu nedenle firmanın mersis sisteminden bakanlık temsilcisi talebinin yapılması gerekmektedir. Bakanlık temsilcisinden alınan randevuya göre genel kurul tarihi belirlenip ilgili işlemler yapılmalıdır.
Bakanlık temsilcisinin de hazır bulunduğu genel kurulda esas sermaye arttırımına ilişkin genel kurul toplantı tutanağı hazırlanarak notere tasdik ettirilmelidir.
Hazirun cetveli diğer genel kurullarda olduğu gibi yine hazırlanmalıdır.
Sermaye arttırımına ilişkin ana sözleşmenin değişen maddesinin tadili ve arttırılan sermayeyi oluşturulan payların tamamının taahhüt edildiğini gösterir metnin ve sermaye arttırımına ilişkin raporu da yine genel kurulda hazır bulundurulması gereken evraklardandır.
Sermaye arttırımı sadece iç kaynaklardan yapılması durumunda şirket sermayesinin özvarlık içinde korunduğunu içeren mali müşavir raporu ve raporu hazırlayan mali müşavirin faaliyet belgesi de gereklidir.
Ayrıca arttırılan sermayenin on binde dördünün Rekabet Kurumu payının oda veznesine yatırılması gerekmektedir.
Genel kurul işlemleri tamamlandıktan sonra mersis sisteminden bağlı bulunulan ticaret odasında randevu alınarak işlemler tamamlanmaktadır.